Obec Oudoleň
česky english deutsch

 

Chaloupky 2016

30.6.2016

Pondělí 27. 6. - to byl den, na který jsme se těšili už od září, a to nejen kvůli blížícím se prázdninám. Vydali jsme se opět na Chaloupky! Letos nás čekal čtyřdenní pobyt s programem Týden lesní moudrosti. Školáci z 3. – 5. ročníku se naučili, jak rozdělat oheň křesadlem bez použití papíru, jak si připravit přístřešek pro přespání v přírodě, jak správně zabalit věci do batohu, jak střílet z luku, jak poznat živočichy podle pobytových znamení, zasoutěžili si v orientačním běhu a získali další dovednosti. Nejlepší lukostřelci se vydali na lov srnce. Podařilo se jim ho skolit. Pravda, byl jen z pytloviny, ale statný kus. Najít jeho stopy v lese a neslyšně se k němu přiblížit, to byl úkol pro skutečné lovce.

Nechyběl ani dvoudenní „puťák“ s plnou polní (spacáky, karimatkami a vším, co je třeba k přespání v přírodě a uvaření večeře). S mapou a buzolou naše dvě družstva, zelení a červení, měla dojít k určenému cíli. Tím byla zřícenina hradu Střeliště. Místo bylo velice pěkné. Všichni byli značně ušlí, cesta se totiž neobešla bez bloudění, proto jsme se rozhodli, že na Střelišti přespíme. Pak už zbývalo jen přichystat přístřešky pro případ deště, rozdělat oheň, uvařit večeři. Zatím se setmělo, a to byl nejlepší čas na noční hru – lovení světýlek. V lese mezi vysokými smrky se všichni pohybovali pomalu a tiše, aby je nezahlédli strážci a aby odnesli co nejvíce světýlek na určené stanoviště. A pak se táborníci uložili do spacáků, na nebi krásně svítily hvězdy, kolem poletovaly světlušky, byla teplá noc, všude klid, … Po náročném putování se spalo nádherně... Druhý den jsme po snídani vyrazili do Zašovic, kde jsme si prohlédli chaloupeckou farmu. Tam jsme také odložili zavazadla a nechali je převézt na Chaloupky. Potom jsme se vydali zase jako dvě družstva na několikakilometrovou soutěžní trasu. Úkolem bylo navštívit jako první co nejvíce stanovišť.

Za dobře splněné úkoly družstva získávala po celou dobu pobytu orlí pera, těmi si zdobila slavnostní oštěpy. Poslední den jsme vyhodnotili úsilí obou družstev. Nakonec jsme si vyrobili dřevěné medaile na památku a rozdali si vysvědčení. A po obědě hurá domů na prázdniny! Pobyt na Chaloupkách se vydařil, vrátili jsme se v pořádku. Oba lektoři z Chaloupek – Tomáš a Iva - naše školáky chválili.

A mně nezbývá také nic jiného, než kluky i děvčata pochválit - za pěkné chování, za aktivitu, nadšení, snahu a vytrvalost, s jakou plnili všechny úkoly. Dagmar Losenická

Anketa

Má Ukrajina uzavřít mír i za cenu ztráty části území, nebo dál bojovat?
14
19

Historie anket

Náhodné foto

Muzeum K. H. Borovského, Bioplynka

Počasí

Počasí

Novinky e-mailem

ČEZ Distribuce – Plánované odstávky

K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti používáme soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Zjistit více